Tijd van leven

U gaat weg bij Hyves waardoor u binnenkort een zee van tijd heeft. Wat gaat u daarmee doen?

‘Ik wil een of twee talen leren – ik ga beginnen met Russisch en misschien later nog Japans. Ik wil goed leren surfen en misschien een instrument leren bespelen. Ik heb de tijd niet afgebakend, ik ga op reis en blijf net zo lang weg als ik leuk vind – ik ben daar extreem flexibel in. Ik begin in het Midden-Oosten, daarna ga ik naar Rusland en vervolgens reis ik door landen als Kazachstan en Oezbekistan naar Azië. Uiteindelijk wil ik naar China, India, Japan en Zuidoost-Azië – het valt eigenlijk niet te plannen.’

Wat voor rol speelde tijd tot dusver in uw werk?

‘Er was nooit genoeg van. Volgens mij was het José Saramago die op de vraag hoe hij nou zo ontzettend productief kon zijn, antwoordde: “Ik neem voor alles heel veel tijd.” Dat is me altijd bijgebleven, ik denk dat dat de essentie van productiviteit is. Maar vaak doe je intuïtief juist het tegenovergestelde: ik heb...