Fotoverzamelaar Ramsey Nasr past niet meer in zijn eigen huis: omringd door daguerrotypieën, ambrotypieën, tintypes, glasplaten, en albumineprints blijft hij zich verwonderen. Niets zo fascinerend als het oog.

Onderstaand essay werd opgesteld als lezing, uitgesproken door Ramsey Nasr ter gelegenheid van de tentoonstelling New Realities. Fotografie in de 19e eeuw. De bijbehorende foto’s zijn deel van Nasrs privéverzameling. Vanwege zijn liefde voor negentiende-eeuwse fotografie is Nasr door het Rijksmuseum aangesteld als ambassadeur. Je kunt de expo New Realities bezoeken tot en met 17 september 2017.

Mijn negentiende eeuw begon ergens in de zomer van 1985. Ik was elf en ik woonde in Rotterdam, die noodgedwongen moderne stad zonder historisch hart. In het grote park rond de Euromast was een openluchttentoonstelling georganiseerd: Fenomena. Ik weet niet hoe vaak ik de expo heb bezocht, in mijn verbeelding stond ik er elke dag, ik werd erdoor betoverd.

Affiche Fenomena