DEZE COLUMN GAAT OVER DRIE DINGEN: over een principe, over mijzelf (voor één keer) en over het mannenquotum. Het principe is eenvoudig verwoord door Gandhi: ‘You must be the change you wish to see in this world.’ Ofwel: verkoop geen mooie praatjes zonder dat je er zelf naar handelt.

Een fraai uitgangspunt dat ik hier allereerst wil betrekken op mijzelf. Ik vind het belangrijk dat mensen zich eerst even voorstellen. Daarom: Kees Kraaijeveld is de naam. Ik ben filosoof, psycholoog en ex-economieredacteur van de Volkskrant. Op deze plek, die ik bij toerbeurt met Frank Kalshoven zal vullen, wil ik economische onderwerpen kritisch tegen het licht houden. Altijd op basis van argumenten, en vanuit de overtuiging dat we met de ratio moeten vechten voor een betere wereld. Over onderwerpen als duurzaamheid, technologie of het functioneren van de publieke sector.

Of over het mannenquotum.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius heeft dit onderwerp stevig weten te agenderen, als vrouwenquotum....