Tweede Wereldoorlog

Godwin over de Godwin

Harm Ede Botje
Met het roepen van 'een godwinnetje' is de discussie gesloten. Zó had Mike Godwin het nooit bedoeld. Foto: André Chung
De bedenker van Godwin’s Law (‘Naarmate een online discussie langer duurt, groeit de kans dat er een vergelijking wordt gemaakt met nazi’s of Hitler naar 1’) is niet blij met de manier waarop zijn wet wordt gebruikt. ‘Ze willen kritiek niet inhoudelijk pareren.’

Mike Godwin leeft, en woont in Washington DC! Voor de niet-ingevoerde lezers: Mike Godwin is de bedenker van Godwin’s Law, de wet van Godwin. En die wet luidt: ‘Naarmate een online discussie langer duurt, groeit de kans dat er een vergelijking wordt gemaakt met nazi’s of Hitler naar 1.’ In Nederland wordt Godwin’s Law regelmatig uit de kast getrokken, vooral door PVV-aanhangers. Wie het waagt om een vergelijking te maken met de nazi’s of Hitler wordt meteen afgemaakt. ‘Een Godwinnetje’, wordt er dan geroepen, en daarmee is de discussie gesloten. Mike Godwin ziet het met lede ogen aan. Zó had hij het nooit bedoeld…

Weet u nog wanneer u Godwin’s Law heeft bedacht?
‘Het moet ergens in 1989...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials