Film

Het was als in een film van Eric Rohmer. Ik was begin twintig en studeerde in Parijs. Een vriend vertelde mij dat zijn vriendin op vakantie was in Nice. Zelf kon hij niet mee. Hij vroeg mij of ik in zijn plaats naar Nice kon gaan om zijn vriendin gezelschap te houden en ervoor te zorgen dat ze niet ten prooi zou vallen aan plaatselijke charmeurs. Ik aanvaardde de opdracht en vertrok naar Nice, waar ik een week met haar doorbracht. Als een goede vriend, uiteraard. Het was hoogzomer en het strand was gevuld met verliefde stelletjes, maar alles wat wij deden was praten. Wandelen, op het strand liggen en praten. Over vriendschap, liefde en verliefdheid.

Er gebeurde verder niets, althans niet meer dan in een film van Eric Rohmer, die deze week op negenentachtigjarige leeftijd overleed. In zijn films, die Franser zijn dan de Marseillaise, is het ook altijd zomer en flaneren personages over een strand, uitweidend over de finesses van hun gevoelsleven. Alsof de liefde een roman is die...