Eigen portemonnee

Met veel plezier en vaak met instemming lees ik de columns van Kees Kraaijeveld. Ook zijn betoog in VN 44 (‘Wees eens eerlijk: kiest u voor uw eigenwaarde of voor uw eigen portemonnee?’) kan ik niet anders dan onderschrijven.

Toch blijft er iets knagen. Zelf heb ik geen kinderen, maar ik kan me voorstellen dat men graag iets nalaat van het vaak moeizaam bijeengespaarde kapitaal(tje) in plaats van het te zien vervliegen aan geprivatiseerde en dus veel te dure gezondheidszorg.

Bedenk daarbij ook dat de crisis (die onder meer tot deze eigen bijdrage heeft geleid) veroorzaakt is door bankiers en andere grootverdieners en goklustigen zoals hedgefunds, die vervolgens hun bijeengeharkte kapitaal schaterlachend via allerlei (legale!) constructies hebben onttrokken aan de economie, zonder even langs het loket van de fiscus te gaan.

Vorig jaar zijn de rijken weer aanzienlijk rijker geworden. Iemand betaalt dat…

Moeilijk om dan niet ook voor de eigen portemonnee te...