D66-leider Alexander Pechtold en D66-oprichter Hans van Mierlo houden er rekening mee dat Nederland na de volgende verkiezingen moet worden geregeerd door een zakenkabinet. Dat zeggen ze deze week in een dubbelinterview met Vrij Nederland.

Door de opmars van Geert Wilders is straks misschien alleen een vier – of vijfpartijenkabinet mogelijk, stellen ze. Hans van Mierlo: ‘Ik voorspel dat er electoraal een onoplosbare situatie ontstaat. Het zou wel eens kunnen dat het land onregeerbaar wordt.’

In die situatie zou een kabinet onder leiding van bijvoorbeeld Alexander Rinnooy Kan of Herman Wijffels uitkomst kunnen bieden, aldus de twee D66-prominenten. Alexander Pechtold. ‘Ik ben er nog niet over uitgedacht maar het zou tot de mogelijkheden behoren.’

D66-leider blijft in de Kamer
Pechtold zal tot zo’n kabinet zelf niet toetreden. ‘Ik heb me in elk geval voorgenomen om niet het kabinet in te gaan maar in de Kamer te blijven. Ik vond dat destijds van Bolkestein al een...