Paul Jansen is volgens zijn collega’s de beste duider van het Binnenhof. Een gesprek over Wilders, Bos en linkse journalistiek.

‘Nu moet ik natuurlijk zeggen dat ik voor mijn lezers schrijf, en niet voor mijn collega’s. Dat zal allemaal wel, maar ik ben hier toch wel heel erg blij mee.’ Paul Jansen (42), politiek commentator van De Telegraaf, is verbaasd dat zijn collega’s hem als beste politiek commentator van het Binnenhof hebben aangewezen. En vereerd. We spreken hem in perssociëteit Nieuws-poort in Den Haag. Het is er vrijwel uitgestorven: de Kamer is met reces, het journaille dus ook. Jeroen de Graaf, de politiek assistent van Jan Peter Balkenende, komt met zijn handen in zijn zakken naast de tafel staan. De Graaf stopt Jansen guitig een chocolaatje toe. Jansen maakt op zijn beurt een lollige opmerking over de indrukwekkende buik van De Graaf.

In Nieuwspoort voeren journalisten en politici off the record gesprekken. Buiten de poort van de sociëteit vliegen zij elkaar...