Afgelopen donderdag belandde ik in een scene uit ‘The Shining’. Het was half twaalf ‘s avonds, en ik stond op een ijskoud, verlaten perron op het Centraal Station in Amsterdam. Plotseling zag ik achter mij een levensgrote poster van Mariëtte Hamer. Ze glimlachte en zei: ‘Een goede baan bij een goede baas.’ Van de schrik kukelde ik bijna achterover op het spoor.

Het werd nog erger. Ineens zag ik aan de overkant van het spoor nog meer gigantisch grote PvdA’ers hangen. Eberhard van der Laan: ‘Niet je afkomst, maar je toekomst telt.’ Ronald Plasterk: ‘Geen kind van school zonder diploma.’ Guusje ter Horst: ‘De straat is van ons allemaal.’ Er was geen ontsnapping meer mogelijk, ik was omsingeld door sociaal-democraten!

Op 3 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen, en PvdA heeft besloten dat het alles of niets is. Dus zijn alle landelijke kopstukken van stal gehaald. Een beetje merkwaardig is dat natuurlijk wel, want diezelfde landelijke kopstukken roepen de...