Achtergrond

De overgang begint eerder dan je denkt, en kan ook meer kwaad

Author

Uit recent onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat vrouwen met overgangsklachten twee keer zoveel kans hebben op een burn-out. Daar is iets aan te doen. ‘Vrouwen krijgen vaak antidepressiva voorgeschreven waar zij eigenlijk hormonen moeten hebben.’

Auteur
Suzanne Rethans

Beeld Zeloot

13 tot 17 minuten leestijd

De overgang is niet nieuw. Natuurlijk niet. Maar de overgang zoals we die nu kennen en ervaren, is ook weer niet zo oud als de mensheid. Vroeger werden heel veel vrouwen simpelweg niet oud genoeg om de menopauzale leeftijd te bereiken. En dat ‘vroeger’ is nog niet eens zo heel lang geleden. In 1880 was de gemiddelde levensduur van Nederlandse vrouwen 48 jaar, in 1890 was dat 53. Pas daarna steeg de levensverwachting snel door de uitvinding van medicijnen tegen infectieziekten, en gezondere voeding.

Behalve de walvis, de orka en de chimpansee zijn wij het enige vrouwelijke zoogdier dat langer leeft dan de vruchtbare leeftijd. Vermoedelijk waren wij als mens niet bedoeld zo oud te worden. Op dit moment is de gemiddelde levensduur van vrouwen 83,1 jaar. Dat betekent dat zij gemiddeld ruim dertig jaar doorleven na de menopauze. Meer dan een derde van hun leven. Het probleem daarmee is dat de hormoonproductie stopt na de laatste menstruatie, en dat dalingsproces kan al rond je 35ste beginnen.

Zorg