Interview Hanna Verboom

‘Help een aidsweesje,’ schrijft Hanna Verboom (24) op een stuk karton dat ze net uit haar tas heeft gevist. Ze bevestigt het met plakband tussen de schilderijen aan de wand van het Amsterdamse café Wolven­straat. Ze heeft haar onzekerheid moeten overwinnen om haar kunstwerken hier te exposeren. Weer zo’n actrice die schildert, zouden de mensen vast denken, en misschien – erger nog – zouden ze haar schilderijen wel helemaal niks vinden. Maar voor dit doel zet ze haar twijfels graag opzij: geld inzamelen voor Churrito, het zesjarige dochtertje van haar voormalige oppas in Kenia die aan aids is overleden.

‘Toen ik hoorde dat Churrito aids had, of hiv, dat weet ik eigenlijk niet, heb ik mijn hele servies kapotgegooid. Daarna ben ik gaan bedenken hoe ik aan aidsremmers en voeding kon komen. Een beetje pijn doet het wel mijn schilderijen hier in de verkoop te zien hangen.’

Verboom bladert door het boek waarin mensen hun bod op een schilderij kunnen...