Ouderen worden steeds jonger. Ze rijden op hun skeelers door parken, de haren bijeengebonden in een grijze staart. Ze doen aan fitness, aquagym en ze bezoeken beautyfarms. Poseren boven de zestig nog als pin-up, zetten een contactadvertentie of gaan studeren. Ook het woord oud is uit. Zestigers en zeventigers heten jong-senioren. De markt heeft de ouderen ontdekt, en de ouderen, forever young, veroveren de wereld. Maar waar blijven we zonder ouderwetse opa’s en oma’s? Wat moeten al die arme kinderen van nu met die afgetrainde, gejaagde opa’s in hun joggingpakken?

‘Wat is oud? Dat is als je niks meer kunt en niks meer wilt. Ik ben dus niet oud. Alle dagen kook ik vers, het tuintje doe ik ook zelf. Alleen de laatste tijd heb ik wat last van mijn rug. Daarom ben ik nu even met fitness gestopt. Maar gisteren ben ik nog gaan turnen. Ik heb me heerlijk uitgeleefd.’

Toos Mosmans (85) woont met haar roodstaartpapegaai Cokky op de benedenverdieping van een groot wit huis in Santpoort. De...