Opnieuw vervolging geëist van twee topmedewerkers van justitie

De secretaris-generaal van het ministerie van Justitie, Joris Demmink, en de Bredase hoofdofficier Hugo Hillenaar moeten strafrechterlijk worden vervolgd. Dat vindt de wegens moord tot levenslang veroordeelde Koerd Hüseyin Baybasin. Zijn advocaat zegt nieuwe bewijzen te hebben dat de twee topambtenaren tegen Baybasin een vals strafdossier hebben opgemaakt.

Adèle van der Plas, raadsvrouwe van Baybasin, is vorige week een zogenoemde Artikel 12 procedure begonnen tegen de staat bij het gerechtshof in Den Haag. Ze hoopt dat het hof het openbaar ministerie zal dwingen strafrechterlijke vervolging in te stellen tegen Demmink en Hillenaar. Zij zouden er mede schuldig aan zijn dat haar cliënt ten onrechte is veroordeeld. Een jaar geleden deed Van der Plas al aangifte tegen de twee topfiguren bij Justitie, maar het openbaar ministerie weigerde toen een strafrechterlijk onderzoek te doen. Met het nieuwe bewijs wil Van der Plas ook bij de Hoge Raad in revisie gaan.

Van der Plas...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie