door Simon Sluizer

Afgelopen week lukte het Nieuwsuur om de Nederlandse jihadist Omar Yilmaz in Syrië te interviewen, nadat een buitenlandredacteur, Roozbeh Kaboly, hem via het internet op het spoor was gekomen. Vrij Nederland-columnist Micha Wertheim vertelt vandaag hoe hij de uitzending over de Nederlandse jihadist Omar Yilmaz op het spoor kwam en toen is gaan kijken.

‘Eigenlijk kijk ik niet vaak naar Nieuwsuur. Ik ken het programma, maar je moet kiezen wanneer je wel en niet kijkt. Maar toen ik hoorde over het interview met de Nederlandse jihadist Omar Yilmaz wist ik dat het belangrijk was.

Ik geloof dat ik op de website van de NOS aangekondigd zag dat het Nieuwsuur gelukt was de Neder­landse jihadist Omar Yilmaz in Syrië te filmen. Maar het kan ook zijn dat ik via Twitter kennisnam van het ophanden zijnde interview. Op zo’n moment besluit je meteen: dit moet ik zien. Dan wel live, dan wel via Uitzending Gemist. Omdat ik die avond al een etentje met mijn schoonouders had,...