Fotoverhaal

Op zoek naar de wolf

Nynke van Verschuer
Echter, wilder. Zal de Nederlandse natuur ooit gevaarlijk en dreigend worden? Foto: Sanne Kabalt
Bied hem je nek, was een van de adviezen die kunstenares en winnaar van het VN-fotoverhaal Sanne Kabalt kreeg toen ze de Transsylvanische bossen in trok op zoek naar een wolf. Doe alsof je dood bent. Maak jezelf klein. Staar hem neer.

Tijdens haar tochten door de Roemeense wildernis in 2013 kwam Sanne Kabalt er nooit een tegen, terwijl het er stikt van de wolven. Vermoedelijk roken ze haar wel, zagen ze haar, hielden ze haar in de gaten. Maar ze lieten zich nooit zien.

Terug in eigen land bleef Kabalt gefascineerd door de wolf en diens aangekondigde rentree in Nederland. Al jaren wordt er met enige regelmaat voorzichtig melding gemaakt van wolven in de polder. Vaak blijkt het bij nader inzien te gaan om een uit de kluiten gewassen vos of een zwervende herdershond. Zijn terugkeer leek een voldongen feit toen twee zomers geleden een doodgereden exemplaar in Flevoland werd gevonden. Na autopsie door een team van biologen uit Leiden bleek het beest te zijn doodgeschoten in Polen (twee...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials