Mijn Vrij Nederland

Hoe vrij is Nederland?

‘Wat je er ook van kunt zeggen, vergeleken met 70 jaar geleden is Nederland nu vrij. Mijn vader is geboren in Berlijn, hij had een joodse vader en een katholieke moeder; in 1939 vluchtte hij met zijn broertje naar Nederland. Hij heeft vanaf zijn elfde jaar op een kostschool gezeten, dan ben je niet vrij. In iedere samenleving zijn er momenten dat je niet zomaar kunt doen wat er in je opkomt, maar onze onvrijheid is relatief, die valt in het niet bij wat anderen hebben ervaren.’

Wordt vrijheid wel eens misbruikt?

‘Onlangs zag je die beelden weer van de huldiging van het Nederlands elftal in 1988. De supporters stonden massaal op de woonboten tot die helemaal onder water stonden. En zelfs toen stopten ze niet. Ik vroeg me toen wel af: is dit wat we doen als ons de ruimte wordt gegeven?’

Waarom leest u Vrij Nederland?

‘Het was denk ik 1976, ik zat net op kamers, studeerde biologie en kocht mijn eerste VN – vanwege een interview met Mick...