Waarom zeggen we wel kapster, maar niet rechtster? Een verkenning van de vrouwelijke vorm

Eerlijk zeggen: als je aan een kok denkt, denk je dan aan een man of een vrouw? Is het daarom beter als een vrouw zich kokkin noemt? Of houdt dat de ongelijkheid alleen maar in stand? Schrijver (of schrijfster?) Els Quaegebeur ging op zoek naar de haken en ogen van de vrouwelijke vorm. ?️ Ze las het verhaal ook voor.

covers

In beeld: veertig jaar covers van de Detective en Thrillergids

Afgelopen maand brachten we de 40ste (!) Detective en Thrillergids uit. Een mooie gelegenheid om alle covers sinds 1980 eens op een rijtje te zetten. Onze eigen favoriet is ontegenzeggelijk bovenstaande editie uit 1985, maar er zitten nog vele andere moorddadig leuke exemplaren tussen.

Benieuwd naar welke boeken we vijf sterren gaven? Je vindt ze hier.

Oudere vrouwen

Vrouwen van boven de 65 zijn niet langer onzichtbaar

Het viel Amerika-correspondent Freke Vuijst op dat in de Amerikaanse politiek, media, rechtbanken en zelfs in Hollywood vrouwen van boven de 65 steeds zichtbaarder worden. In plaats van met pensioen te gaan, binden vrouwen als Nancy Pelosi (78), Jane Fonda (81) en Maxine Waters (80) de strijd aan met seksisme en ageism.

Jesse Klaver

Hoe GroenLinks een marketingmachine in dienst van de leider dreigt te worden

Thijs Broer liep maandenlang mee met GroenLinks-leider Jesse Klaver en zijn ‘Team Jesse’, maar sprak ook met hen die met hem die botsten. ‘Jesse Klaver is heel aardig, zolang je hem niet in de weg staat.’

Benieuwd hoe Thijs voor dit coverartikel van ons julinummer te werk ging? Hij vertelt erover in onze podcast In gesprek met.

Geen moslim meer: ‘Ik ben op het punt gekomen dat ik er niet langer omheen draai’

Sofyan El Bouchtili (24) vertelde zijn ouders negen jaar geleden dat hij zichzelf niet meer als moslim beschouwd. Nu treedt hij er mee naar buiten, omdat het niet makkelijk is om als afvallige moslims gelijkgestemden te vinden. ‘Als ook maar één vijftienjarige zich na het lezen van dit stuk minder slecht voelt, ben ik geslaagd in mijn opzet.’

Ook met Sofyan gingen we in gesprek. Hoe bewerkte hij zijn persoonlijke, ingewikkelde verhaal tot een journalistiek stuk?