De 3D-printer voor voedsel is geen sciencefiction meer. Kjeld van Bommel staat aan het begin van 
de pasta-, vlees en chocoladeprinter.

Het begon zo’n vijf jaar geleden. Van Bommel en zijn team werkten aan een 3D-printer. ‘Op een gegeven moment vroeg iemand of we ook voedsel zouden kunnen printen. Iedereen veerde op. We pakten cacaopoeder uit ons kerstpakket en vrij snel kwamen er allemaal leuke vormen uit de printer.’ Een nieuw onderzoeksveld voor TNO was geboren: het driedimensionaal printen van voedsel. In vitrines staan voorbeelden: koekjes in de vorm van twee driehoekjes die als een ketting aan elkaar vastzitten, een Fabergé-ei van verschillende kleuren meringue, pasta in even fraaie als bizarre vormen. Leuk en prikkelend, maar is dit een techniek waarop de wereld zit te wachten? ‘Ja, maar je hebt wat fantasie nodig om de potentie te zien,’ zegt Van Bommel.

Eerst wat voorbeelden van wat voedselprinters nu al kunnen. Van Bommel: ‘3D-printen heeft grote...