Mop, als wij nou es ’n bakkie gingen doen als deze poppenkast is afgelopen?’ De Amsterdamse sjacheraar had ’t wel gezien, daar op de Parnassusweg. We zaten al een uur op de achterste rij bij de kantonrechter. Eerst was opa aan ’t woord geweest, die had z’n auto op de stoep geparkeerd om zijn kleinzoon op te halen. De rechter had gewikt en gewogen, de ouwe kreeg de helft van zijn geld terug. Daarna was het de beurt aan een oplettende burger over een flitspaal, die dus niet binnen de bebouwde kom stond en dus… het verhaal duurde lang, ze kwamen niet zomaar van hem af. De oplettende burger wist dat hij gelijk had.

Ik was met dezelfde verontwaardiging naar Amsterdam gekomen. Honderdvijftig euro voor ’n overtreding die ik niet had kunnen begaan, plus honderdvijftig euro omdat ik de boete niet had betaald. Logisch, ik had hem nooit ontvangen. Toen de zaak bij een grenscontrole kwam bovendrijven, bleek dat de agent mijn adres verkeerd had gespeld. Klaarblijkelijk was het bij niemand...