Betonnen fake in het zand

Het is februari 2012. Ik ben in Balladia-Stad, vijftien kilometer ten oosten van Rafah aan de grens van Egypte en Gaza. Ik loop de Jasser Arafat-moskee in en ga de trap op richting minaret. Het wordt donker, op de tast vind ik mijn weg verder omhoog. Aan het eind van de trap schijnt diffuus licht door de kieren van een metalen deur. Piepend en krakend gaat hij open. Vanaf het hoogste punt van de moskee zie ik hoe beneden op het centrale plein een militaire oefening wordt gehouden. In het westen tekenen de contouren van Gaza zich af.

Van een afstandje ziet Balladia eruit als een slapende woestijnstad. In werkelijkheid vormt deze plek het National Urban Training Center (NUTC) van het Israëlische leger. Balladia is speciaal door ingenieurs van het leger ontworpen in samenspraak met de Amerikanen, en gefinancierd met 45 miljoen dollar aan Amerikaanse militaire hulp. Arabieren wonen er niet.

Proefdraaien

De oorsprong van de ‘stad’ is te herleiden naar maart...