Iedereen die op de Gouden Dageraad stemt, neem ik serieus. Ik kan ze geen ‘vals bewustzijn’ toeschrijven.
Foto: Yannis Behrakis/ReutersFoto: Yannis Behrakis/Reuters

Een moderne, vlotte linkse partij, noemt Tiny Kox (SP) de Griekse, radicaal linkse coalitie Syriza, die bij de verkiezingen 52 zetels wist te behalen. Vooral de combinatie ‘vlot’ en ‘links’ doet mij huiveren.

Daarom richt ik mij even rechtstreeks tot de verschillende afdelingen van Syriza, en wel (gordels om) tot Neo-Communistisch Ecologisch Links, de Internationale Linkse Werkers, de Beweging voor de Vereniging in Actie van Links, de voormalige Euro­communisten die nu Groen zijn, de Communistische organisatie van Griekenland, de Milieuactivistische Ecologische Interventie en de Vrouwen voor een Ander Europa.

Kameraden, slecht nieuws: de muur is gevallen. In 1989 al.

Ik wist altijd wel dat de orthodoxe communisten nog een flinke rol speelden in de Griekse politiek, maar had geen idee van die neo-sliert aan verwanten die ze hebben...