Hoe denkt André Rouvoet?

Wat voor soort denken doet u voor uw plezier?

‘Van huis uit ben ik filosofisch aangelegd. Rechtsfilosofie, staatsfilosofie, dat vind ik leuk. Op vakantie gaan er stapels boeken mee, en dat zijn vaak boeken die me wat verder brengen dan de waan van de dag. En sudoku’s, dat begint een verslaving te worden. Ik ben daar behoorlijk gedisciplineerd in: elke ochtend stap ik in Woerden op de trein met Trouw, en mijn doelstelling is om als ik in Den Haag kom – een halfuur later – de krant te hebben gelezen en de sudoku te hebben opgelost. Ik laat me graag testen.’

En als u de sudoku niet kunt oplossen?

‘Dat kan ik slecht hebben. Heb ik opeens twee zevens op één rij staan. Als ik maar enigszins tijd heb, schrijf ik hem later over en begin ik opnieuw. Dan wil ik weten waar ik de fout in ben gegaan. Ik heb grote behoefte aan cerebrale zekerheid.’

Maakt geloven geen eind aan die cerebrale zekerheid?

‘Nee, geloven biedt júíst zekerheid. Het is een...