Centraal in Nachtleven staat de jonge crimineel Joe Coughlin, broer van hoofdpersoon Danny uit De infiltrant. Hij transformeert in uw boek van een kleine crimineel met sympathieke trekjes tot een keiharde gangster. In De infiltrant is Joe nog heel jong. Wist u toen u dat boek schreef al dat hij de hoofdrol zou opeisen in Nachtleven?

‘Ik wist het ergens halverwege. Ineens dacht ik: dit is mijn gangster. Natuurlijk had ik toen het verhaal voor Nachtleven nog niet in mijn hoofd, maar hoewel Joe in De infiltrant slechts een kleine rol speelt, kende ik hem voor mijn gevoel al heel goed. Joe heeft de juiste emotionele en psychologische tekortkomingen. Hij komt uit een hypocriete familie die niettemin bij de buitenwereld in hoog aanzien staat. Het huwelijk waaruit hij is ontstaan, is een schijnvertoning. Dit geeft hem het perfecte biografische paspoort om het verkeerde pad op te gaan.’

De relatie tussen Joe en zijn vader, een politieman, is grillig. Eerst laat die hem bijna doodslaan...