31-05-2003
Door Ab van Ieperen

Nicole Kidman is gescheiden van Tom Cruise en woont nu in New York. In haar nieuwe leven kiest de Australische actrice vooral voor rollen buiten Hollywood, zoals in ‘Dogville’ van Lars von Trier. ‘Iedereen zei medelijdend: wat érg voor je, dat ze net nu je de oscar hebt gekregen zo’n flop uitbrengen.’

Op ferme toon meldt de persagente van Nicole Kidman over welke onderwerpen ik het niet mag hebben. Het gaat hier tenslotte niet om zomaar een actrice maar om een fenomeen.

Toch lijkt ze meer een vermoeide werkstudente dan de diva die ik ken uit galareportages: ongekamd haar, bril op de befaamde wipneus, zwarte trui en pantalon. Opvallend zijn alleen de zeer blanke huid en de sierlijke motoriek. Ze spreekt met een vetter Australisch accent dan ik ooit in rollen hoorde en blijkt snel geneigd tot blozen. Al meteen als ik zeg: Instructies vooraf met wat ik niet mag vragen – dat heb ik nog nooit meegemaakt. Het is toch simpeler om te antwoorden: dat gaat...