Kunst en cultuur

Nederlandse volksliedjes zijn vaak alleen voor kinderen. Tijd voor een revival van onze folk

Amarens Eggeraat
Andre Hazes tijdens een concert in de Arena. Foto: Serge Ligtenberg/HH

Waar in andere landen traditionele volksliedjes een belangrijk deel uitmaken van de populaire muziek, zijn in Nederland historische versjes als Kortjakje verworden tot kinderliedjes. Amarens Eggeraat vindt het tijd om onze muziekgeschiedenis weer af te stoffen.

Bij mijn vader thuis vond ik het boekje Onze oude Rijmpjes en versjes. Verzameld door en met prentjes van Jan Wiegman, met klassiekers als ‘Twee Emmertjes Water Halen’, ‘Alle Eendjes Zwemmen in het Water’, het intrigerende ‘Altijd is Kortjakje Ziek’ en natuurlijk het hartverscheurende ‘In een Groen Groen Groen Groen Knollen-Knollenland’, waarin het tragische lot van twee parmantige haasjes wordt bezongen. Als kind stond ik er nooit zo bij stil, want ik was het gewend om dingen niet te begrijpen, maar nu ik die liedjes herlees valt het me op hoe oud en vreemd ze eigenlijk zijn. De rijmpjes staan vol verwijzingen naar historische politieke gebeurtenissen en mysterieuze dubbelzinnigheden (die Kortjakje, was dat niet...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials