Waar in andere landen traditionele volksliedjes een belangrijk deel uitmaken van de populaire muziek, zijn in Nederland historische versjes als Kortjakje verworden tot kinderliedjes. Amarens Eggeraat vindt het tijd om onze muziekgeschiedenis weer af te stoffen.

Bij mijn vader thuis vond ik het boekje Onze oude Rijmpjes en versjes. Verzameld door en met prentjes van Jan Wiegman, met klassiekers als ‘Twee Emmertjes Water Halen’, ‘Alle Eendjes Zwemmen in het Water’, het intrigerende ‘Altijd is Kortjakje Ziek’ en natuurlijk het hartverscheurende ‘In een Groen Groen Groen Groen Knollen-Knollenland’, waarin het tragische lot van twee parmantige haasjes wordt bezongen. Als kind stond ik er nooit zo bij stil, want ik was het gewend om dingen niet te begrijpen, maar nu ik die liedjes herlees valt het me op hoe oud en vreemd ze eigenlijk zijn. De rijmpjes staan vol verwijzingen naar historische politieke gebeurtenissen en mysterieuze dubbelzinnigheden (die Kortjakje, was dat niet...