De ochtenden

In Nederland werken we gewoon door

Amarens Eggeraat
Typhoon
Rapper Typhoon. Foto: Serge Ligtenberg/Wikimedia

De gesprekken van de dag, volgens de redactie. Vandaag: politiegeweld is een angstaanjagend probleem, maar rellen doen wij niet.

Ik zat gisteravond in de Thalys van Parijs naar Amsterdam, samen met een paar honderd anderen die tijdens het 20-jarig jubileum een treinkaartje voor 20 euro hadden bemachtigd. Op Brussel-Zuid stapte er een paar verwilderde Belgen in, die al sinds ’s ochtends vroeg tevergeefs onderweg waren. ‘Zelfs de tram door onze straat reed niet’ jammerde iemand. Het station was spookachtig leeg. In de bar-wagon hadden ze alleen nog croque-monsieurs, want er waren problemen met de levering. ‘Eerst waren ze in Parijs aan het staken, nu in Brussel, en morgen beginnen ze weer in Parijs,’ verzuchtte de barmedewerker, die donkere kringen onder zijn ogen had. ‘Alleen in Nederland werken we gewoon hè, haha. Wij werken altijd door.’ Zijn stem sloeg een beetje over bij die laatste zin.

In Nederland werken we gewoon door, inderdaad. Bij onze zuiderburen ligt alles...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials