Interview Ineke van Seumeren

‘Hij legde een witte doek op het bed en gebood me daarop te gaan liggen. Toen begon hij me uit te kleden. Haastig, want sterke mannen ontmaagden binnen een uur. En dat wilde hij laten zien aan zijn broers en aan de rest van de familie. Mijn nachtmerrie was geen droom, dit gebeurde echt. Deze avond was en blijft de zwartste uit mijn leven. De datum staat in mijn hart gebrand en elk jaar plan ik mijn agenda op die dag helemaal vol zodat ik het te druk heb om eraan terug te kunnen denken.’

Zo beschrijft Fayza Oum’Hamed in haar boek De Uitverkorene haar huwelijksnacht. Als vijftienjarige werd ze illegaal en tegen haar zin vanuit Marokko naar Nederland gesmokkeld. Ze kwam te wonen in de Amsterdamse Pijp en mocht de deur niet meer uit. Pas na acht jaar lukte het Fayza om met haar twee kinderen aan haar gevangenschap te ontkomen.

Het verhaal van Oum’Hamed is exemplarisch voor veel vrouwen die als bruid worden geïmporteerd. Dat aantal neemt toe, blijkt uit...