Duimen en nagelbijten blijken goed tegen allergieën. Goed om te horen, voor beugelbekkies én mensen die zich bekommeren om de toekomst van de wereld.

Heeft die buitenboordbeugel indirect toch nog nut gehad. Hij was een van de grootste nachtmerries uit mijn jeugd. Jarenlang geduimd als kind, hazentanden gekregen en de orthodontist die vrolijk zei: je zult een jaar lang deze beugel in moeten, waardoor je nauwelijks kunt praten. O ja, hij zit bevestigd aan een blauw kapje op je achterhoofd. Ik moest toen net naar de brugklas, waar ik als enige van mijn lagere school terechtkwam en indruk en vrienden probeerde te maken. Niet fijn.

Kwam allemaal goed, ik was achteraf natuurlijk hartstikke blij met het resultaat (wat hielp was dat ik hem al snel gewoon niet meer aandeed naar school en de ortho bij de eerste check zei: gaat prima!). Maar heel soms word ik er nog wel eens wakker van. Vanaf nu kan ik mezelf troosten: duimen is goed voor me geweest. Door duimen en nagelbijten heb je