Hoeveel PVV-stemmers kent u?

Ik een paar, heel oppervlakkig, van een of twee keer spreken; maar in mijn vriendenkring zitten ze niet, ook niet in of achter de gordijnen. Daar kan ik mezelf dan mee feliciteren, met zo’n weldenkende club mensen om me heen, maar tegelijkertijd tekent het ook mijn gebrek aan inzicht in de wereld van 1,5 miljoen Nederlanders.

En ik durf te wedden dat het bij u, VN-lezer, ook niet overhoudt.

Dit verbaasde me vroeger altijd: ik boekte op het laatste moment een tripje naar de zon, je vloog dan met een charter, en terwijl je in het vliegtuig om je heen keek, was er die bevreemdende gedachte: waar komen die mensen toch vandaan? Wonen die ook in Nederland?

Ja. Niet in de binnenstad van Amsterdam, maar in de kleinere steden en dorpen, waar ze – het blijft heel vreemd – ook het stemrecht kennen.

Er is die onvergetelijke scène, beschreven door Gerard Reve, wanneer hij op het Friese platteland woont, en een ‘artistiek wijf’ op bezoek krijgt, dat ‘uit ons...