Mooi over de meet

12.50 uur, zondagmiddag 23 september op de Amsterdamse Prins Hendrikkade. Een enorme menigte Nijenroders, Gamma’s, Ikea’s, Fixits, Rabo’s en nog veel meer ‘recreatieve business­lopers’ staat om mij heen in vak vier te trappelen in het koelkille najaarszonnetje om te beginnen aan de achtentwintigste Dam tot Damloop. Als debutant bestudeer ik de mores van mijn mederenners. Geen overdreven warming-up, terloopse heupbewegingen en dan rent iedereen richting de IJtunnel. Even nonchalant is de gedragen sportkleding. De nieuwe hoofdsponsor Asics kan tevreden zijn: het merendeel der deelnemers loopt op asgrijze schoenen met fluorescerende tierelantijnen van het Japanse merk. Opgelucht test ik mijn (te) verse hardlopers van een concurrerend merk. Grote tenen hebben de ruimte en kunnen lekker jubelen, uitrollen gaat uitstekend en esthetisch laat ik de concurrentie ver achter mij. Maar bij het verlaten van de steile tunnel krijg ik de eerste waarschuwing van mijn...