Interview Peter Temple

‘Door de vijf Ned Kelly-prijzen die ik gewonnen heb, zou je kunnen denken dat ik de enige Australische misdaadauteur ben. Nou, dat is niet zo. En het peil van mijn collega-misdaadauteurs is hoog. Die prijzen heb ik waarschijnlijk te danken aan het feit dat ik me beweeg in het niemandsland tussen misdaadliteratuur en zogenaamde literaire fictie. En vaak is zo’n onderscheiding krijgen gewoon een kwestie van geluk hebben. Ik vind het opmerkelijk dat juist The Broken Shore (De gebroken kust) zo wordt opgehemeld. Het is niet beter dan mijn andere boeken, zoals Shooting Star en vooral In the Evil Day, waar ik echt trots op ben.

Wel is het “anders” in de zin dat ik veel aandacht besteed aan het dorp waar de gebeurtenissen zich afspelen en dat het boek voor wie dat wil stof tot nadenken geeft. Ook hoor ik dat lezers de hoofdpersoon van The Broken Shore, rechercheur Joe Cashin, een sympathieke romanfiguur vinden. Waarschijnlijk omdat hij – uit morele...