05-05-2007
Door Marian Husken en Harry Lensink

Justitie heeft vorige week beslag gelegd op het bezit van Ria E., de vriendin van de in 2005 vermoorde crimineel John Mieremet. Ria was zijn strovrouw volgens het OM. Zij ontkent dat in eerdere verklaringen die zijn toegevoegd aan de zaak-Holleeder. Vrij Nederland las ze.

‘Het enige dat me interesseert, is dat mijn naaste familie geen problemen krijgt. De veiligheid van mijn kinderen staat op de eerste plaats.’ Ria E. stelt zich kordaat op als op 12 december 2005 twee rechercheurs haar bezoeken. Haar vriend John Mieremet is elf dagen eerder doodgeschoten in het Thaise Pattaya. Waarom? Ria heeft geen idee. ‘Met de zaken van Johnny wenste ik me niet te bemoeien, zesentwintig jaar lang niet,’ vertelt de vriendin aan het justitieel bezoek in haar Belgische villa. ‘Ik sta op eigen benen en heb een eigen zaak.’ Het lijkt geveinsde onwetendheid. Dat is het volgens de opsporingsinstanties zeker. Daarom is er nu beslag gelegd op...