‘Soms blijf ik in het vooroorlogse hangen. Aantekeningen maak ik gewoon met pen en papier en tot voor kort vulde ik mijn belastingformulieren zelfs nog zo in, potje typex bij de hand. Ik haak pas in op digitale ontwikkelingen als iedereen het er al jaren over heeft.

Aan sociale media doe ik niet. Tijdens FNV-vergaderingen word ik er soms op aangesproken. Men vindt dat ik het zou moeten gebruiken om onze achterban te bereiken. Ik wil het niet, het is too much. Hoe doet Femke Halsema dat in vredesnaam, met honderdduizend volgers? Als ik stop met werken, begin ik met sociale media. Toch is het voor stakingsacties een wonderlijk communicatiemiddel. Ik kan me de eerste acties die ik meemaakte nog herinneren, in 1989. We huurden een telefoon, zodat we op de hoogte bleven. In de winter vroren we weg; het raam kon niet dicht omdat de antenne met een kabel aan het apparaat verbonden was.

Sommige digitale ontwikkelingen omarm ik wel. Sinds juni heb ik een iPad. Ik had er geen behoefte aan,...