Max op vrijdag | Verkiezingen

De zóveelste poging tot het sluiten van een pact op links

Max van Weezel
Diederik Samsom en Jesse Klaver in gesprek met elkaar in de Tweede Kamer tijdens het vragenuurtje. Foto: Phil Nijhuis/HH

Al die keren nét niet: het lijkt een vervloekt streven, linkse samenwerking in de Kamer. Nu waagt stemmenkanon Jesse Klaver een poging, gedrukt tegen de borst van de PvdA.

Bijna had Nederland een Progressieve Volkspartij gehad. Toegegeven: het is een tijdje geleden, de kans op een krachtenbundeling van de linkse politieke partijen was het grootst in de jaren zeventig van de vorige eeuw. PvdA, D66 en PPR (nu opgegaan in GroenLinks) zaten samen in het kabinet-Den Uyl. De sociaaldemocraten hadden D66-leider Hans van Mierlo beloofd serieus over een partijfusie na te denken. Het PvdA-congres had het plan al gefiatteerd. Maar vervolgens begon het gesteggel: moest de PVP één partij worden of een federatie van geestverwante groeperingen, en moest niet eerst met gezamenlijke fracties in de Tweede Kamer en gemeenteraden worden geëxperimenteerd? In september 1973 sprak het PvdA-congres zich alsnog tégen de PVP uit. De afgevaardigden waren bang dat in een samenwerkingsverband met D66...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials