Het vak heeft háár gekozen, zegt actrice Maruschka Detmers, geboren in een Drents dorp, maar al dertig jaar Parisienne. Over een ontheemd leven tussen de sterren. ‘Als Godard me nodig had, zei hij: breng het op de set.’

‘Ik heb me hier nooit thuis gevoeld, maar ik kan niet zo goed uitleggen waarom.’ Maruschka Detmers steekt de sleutel in het slot van haar appartement in hartje Montmartre en stapt naar binnen. Het is hooguit de vijfde keer dat ze overnacht in het met zorg ingerichte Parijse pied à terre en nu staat het huis alweer te koop. We zijn ernaartoe gelopen vanaf Chez Ginette, haar favoriete café even verderop. De actrice zet haar roze Janis Joplin-brilletje – ‘zonder die bril zie ik geen steek’ – en haar pet af en begroet Siamees Pomme, die blij is om haar te zien. De poes is gewend aan het actieve buitenleven in Detmers’ huis aan de Normandische kust en ligt in de stad meestal lusteloos in haar mandje.

Foto: Stephan Vanfleteren
Foto: Stephan Vanfleteren

Detmers zoekt op...