In haar nieuwe boek ‘Politieke emoties’ onderzoekt filosofe Martha Nussbaum hoe een liberale, democratische samenleving gebruik zou moeten maken van de emoties van de massa. ‘Volgens mij kan je het gevoel dat liefde heet en dat je voor je familie voelt, ontwikkelen tot een liefde voor je hele land.’

Martha Nussbaum (67), een van de belangrijkste filosofen van haar generatie, staat op de drempel van de entree van hotel The Grand in Amsterdam en zegt: ‘Nee, nee, met dit weer kan ik onmogelijk naar buiten. Dan moet ik straks eerst een uur mijn haar föhnen voordat de fotograaf komt.’ De uitgever biedt gedienstig aan een paraplu op te houden om de grijze coupe van mevrouw Nussbaum tegen het Amsterdamse noodweer te beschermen en de paar meters van de binnenplaats droog over te kunnen steken naar het zaaltje dat is gereserveerd voor het interview. ‘Maar een paraplu houdt mijn broekspijpen niet droog en die plooi krijg ik er nooit meer in.’

Dus zijgt Martha Nussbaum...