Met hun plastic vikinghelmen en Wagner op de tuba. Hoempa, hoempa, hoempa, hoempa…

De afgelopen weken bingewatchte ik de serie Vikings. Is het een spoiler als al in de dertiende eeuw werd opgeschreven hoe hoofdpersoon Ragnar Lodbrok aan zijn einde kwam? Ik besloot van niet, en googelde net zo lang naar vikingfeitjes tot ik de rest van de seizoenen eigenlijk niet meer hoefde te kijken en bovendien op de extreem-rechtse website Stormfront terechtkwam. Maar natuurlijk, mijn fascinatie voor de Noormannen moest ik delen met allerlei akelig gebroed met runentattoos op hun roodverbrande kuiten. Even slikken dus, want ook op cultureel vlak onderscheid ik me graag van neonazi’s.

Daarover gesproken: Richard Spencer riep Depeche Mode eerder dit jaar uit tot de officiële band van de alt-right. Ook dat nog. Gelukkig was frontman Dave Gahan daar op zijn zachtst gezegd niet van gediend. In een interview met Billboard zei die: ‘Wat iemand als Richard Spencer gevaarlijk maakt is dat hij,...