In zijn nieuwe roman ‘De zonnewijzer’ zijn moord, sm, opplaknagels en verkleedpartijen aan de orde van de dag. Gaat het wel goed met Maarten ’t Hart? ‘Om vanuit Leonie te schrijven, ben ik een tijdje als vrouw aan het werk gegaan.’

In Maassluis was bij ons om de hoek de winkel van schoenmaker Booster,’ vertelt Maarten ’t Hart. ‘Voor het raam zat een meisje op zo’n stoppageapparaat ladders in nylonkousen op te halen. Het was een mooi, lief meisje, met opvallend lange nagels. Over die nagels wond mijn moeder zich vreselijk op. “Die del met die klauwen,” brieste ze als ze weer langs de schoenmaker was gelopen. Door die afschuw, die woede van mijn moeder kreeg het hebben van lange nagels voor mij als jongen iets zondigs en slechts. Daardoor ben ik het opwindend gaan vinden. Dat meisje is later ouderling geworden. Niks spectaculaire nagels meer.’

Maarten ’t Hart is er nog altijd door gefascineerd. Zijn alter ego Maartje tooit zich graag met lange zwartgelakte nepnagels. ‘Vrouwen die...