Tijd van leven

Wat was je naarste tijd?

‘Rond mijn zestiende ontdekte ik dat er slecht met dieren wordt omgegaan en dat mensen totaal verkeerd eten. Ik wist geen raad met mezelf: moest ik de wereld gaan redden, dierenarts worden; waar zou ik gelukkig van worden? Op mijn twintigste besloot ik veganist te worden. Die levensstijl was voor mij een antwoord op alles. Ik koos voor mezelf en voor waarin ik geloofde. Ook lichamelijk voelde ik me beter; het verteren van vlees en zuivel kost veel energie. Nu kan ik echt zeggen dat ik gelukkig ben. Terwijl ik ook vaak pijn voel, zoals liefdesverdriet. Ik kan daar steeds beter mee omgaan, omdat ik meer inzicht heb in mezelf. En, zoals een vriendin van me laatst zei: “No feeling is final.” Ik blijf nergens meer in hangen. Dat geeft een enorm gevoel van vrijheid.’

In welke tijd had je ook willen leven?

‘Vroeger vond ik die verhalen van Jane Austen prachtig en romantisch. Tot ik inzag dat die periode voor vrouwen helemaal niet prettig was. Ze...