Lisa Bouyeure

Zijn moordlustige robots realistisch? Nee, maar racistische wel

Lisa Bouyeure
Illustratie: Jip van den Toorn

Voorlopig hebben we van de mens een stuk meer te vrezen dan van robots. Maar wat als robots onze slechte kanten, inclusief racisme en seksisme, overnemen?

Robots zijn klootzakken, dat is het uitgangspunt van allerlei dystopische verhalen. Skynet wordt in The Terminator stiekem zelfbewust en wil dan met het nucleaire arsenaal van het Amerikaanse leger de mensheid uitroeien. Tuurlijk. Typisch iets voor een robot. En in Rossum’s Universal Robots (R.U.R.), een Tsjechisch toneelstuk uit de jaren twintig waarin het woord robot voor het eerst werd gebruikt, legt elke ziel op aarde het loodje door die onberekenbare zakken, minus de goeiige fabrieksarbeider Alquist. 

Erg, alleen niet heel realistisch. Voorlopig hebben we van de mens een stuk meer te vrezen. Maar wat nou als robots te veel op ons gaan lijken, inclusief grote gebreken als racisme en seksisme? AlphaGo, het zelflerende algoritme van Google, toonde al aan dat machines dingen heel snel leren waar wij jaren over doen, en...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials