Als je er dingen voor moet laten, doop je de waarheid lekker om tot een ‘open vraag’.

Ze waren vierstemmig I Am Light aan het zingen toen ze buiten ineens een vuurbal zagen. Na een paar minuten verdween die weer, maar niet voordat hij eerst omhoog, omlaag en van links naar rechts had bewogen. ‘Het bericht heeft ook gestaan op Lomboxnet, nieuws uit onze wijk,’ schreven de vier op de kleurrijke website Contact & Muziek, de naam van hun kleine woongroep in de Utrechtse arbeiderswijk Lombok. De geïnterviewden in het artikeltje waarmee ze hun opmerkelijke waarneming probeerden te staven? Zij zelf.

Toch besloten de man en drie vrouwen ongeveer toen, in 2014, op lichtvoeding over te stappen: geen eten meer maar leven van licht, warmte, kleur, muziek en liefde. Vorige week is een van hen onder verdachte omstandigheden overleden. En dat terwijl haar zus, die contact kan maken met vlinders, die weer een verbinding zouden zijn met een andere dimensie, via die weg te horen had gekregen dat ze op het goede pad waren.

Stel, je gaat naar honderd dokters, sprak Obama in 2015 op een fundraiser in New York, en 99 van hen zeggen dat je diabetes hebt, dat je beter niet meer elke dag bacon en donuts kan eten, en dat er iets aan je gezondheid gedaan moet worden. Niemand denkt dan aan een samenzwering van al die artsen, die stiekem bijeenkomen met de Amerikaanse president om het volk zijn lekkernijen te ontzeggen. ‘De aarde warmt op,’ vervolgde Obama. ‘99 procent van de wetenschappers heeft bevestigd dat de aarde opwarmt.’ Maar toch, zei hij lachend, was er een republikeinse senator die een sneeuwbal in een plastic zakje voor hem meenam om het tegendeel te bewijzen.

Klimaatverandering wordt door de mens veroorzaakt, stelt 87 procent van de wetenschappers verbonden aan de American Association for the Advancement of Science, het grootste wetenschappelijke genootschap ter wereld. Maar uit een onderzoek van het Pew Research Center in Washington blijkt dat slechts vijftig procent van de Amerikanen het daarmee eens is. De helft van de mensen kiest er dus voor om dertien procent van de wetenschappers te geloven. Dat moet Louise Fresco ongeveer bedoeld hebben toen ze sprak over de wetenschap als een ‘supermarkt waarin je naar believen kunt shoppen naar dingen die je het beste uitkomen.’

In het AD werd klimaatverandering dit weekend zelfs een religie genoemd. Ondanks de consensus over dat de mens de boosdoener is, noemde Marcel Crok, een van de door Wierd Duk opgesnorde sceptici, dat nog altijd ‘een open vraag’. Hij vervolgde: ‘Je ziet nu al langzaam het idee ontstaan dat er een verhaal achter het officiële verhaal schuilgaat.’ Dus toch. Een complot. Want als er iets is dat linkse mensen graag doen — klimaatsceptici zijn opvallend vaak rechts — is het hun CO2-uitstoot verminderen. Verre vakanties? Hielden ze toch al niet van. Zonnepanelen? Vinden ze gewoon mooi. En ook zo kort mogelijk douchen is nou echt wat je noemt een linkse hobby.

In een tijd van alternatieve feiten zijn echte feiten tot een obscuur geloof verworden, zeker als ze betekenen dat je er dingen voor moet laten. Want dat leven van licht, warmte, kleur, muziek en liefde een ontzettend slecht idee is, daar is iedereen het gek genoeg wel over eens.