Gasboringen

Leven in het Groningse aardbevingsgebied. 'Woon je er nog?' vragen mensen me

Agmar van Rijn
Groningen. Foto's: Benthe van Aalst.

Agmar van Rijn woont sinds 2004 in het bevingsgebied in Groningen. In die jaren groeiden de angst en het gevaar, maar er wordt weinig aan gedaan. Geld verdienen lijkt belangrijker dan veiligheid. ‘Niet alleen de grond beeft, maar ook de rechtsstaat.’

2004

Ik ben vier maanden zwanger. We willen een huis kopen, het liefst in Groningen-Zuid. Maar we kunnen ons alleen gehorige benedenwoningen veroorloven die kleiner zijn dan ons huurappartement, met postzegeltjes tuin en ‘jonge mensen’ (makelaarstaal voor studenten) in het huis erboven. Als we eten bij vrienden in het prachtige wierdedorp Stedum, vertellen zij ons terloops dat er een leuk huis te koop staat aan de Lellensterweg. Na het eten wandelen we erheen, de wierde af, langs het Maar, linksaf de straat in. Het huis staat al leeg.

Voor ik het weet vind ik mezelf, één hand boven mijn ogen en één op mijn buik, naar binnen turend in een sfeervolle woonkeuken. Mijn partner Herman loopt naar achteren, ontdekt de grote...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials