Ad Nuis, fotograaf van de kleinheid van het bestaan, reisde naar de olie-industrie van Azerbeidzjan. ‘The situation is not as beautiful as the ass of a girl.’

In 2008 werd ik vijftig, een mooi moment voor een korte terugblik. Wat had ik de afgelopen 25 jaar gefotografeerd, waar ging en gaat mijn werk eigenlijk over?

Al bladerend door boeken en publicaties was er maar één conclusie mogelijk: de kleinheid van het bestaan. Ik had oneindig veel foto’s gemaakt van aardappelen schillen, de was ophangen, auto wassen, planten water geven, grasmaaien en nog veel meer dingen die iedereen dagelijks doet. Maar ik werd vijftig, dus werd het niet eens tijd de grotemensenwereld in te gaan, de wereld van macht, het grote geld, intriges, drank en vrouwen? Een wereld waar ik een beetje bang voor ben. Maar het was nu of nooit.

Waar moest het dan over gaan? Onmiddellijk moest ik denken aan meester Kiel, mijn bevlogen aardrijkskundeleraar van de middelbare school. Zijn stokpaardje was...