Koken op toneel

Bij zinnenstrelende eetwaar denk je niet meteen aan een komkommer. Kinderen die groente haten, eten nog nét komkommer omdat er zo weinig smaak aan zit, en het is zo’n waterig ding dat je er je dorst mee kunt lessen. Toch zorgt dit groenvoer voor opwinding onder het publiek van de voorstelling Cucinema. Toeschouwers stoten elkaar aan en wijzen elkaar fluisterend op een bijzondere sensatie. Hoofden gaan in de lucht, neusgaten worden opengesperd, er wordt hoorbaar diep ingeademd en verrast gereageerd: de frisse geur die door het theater waart, is die van een komkommer. Bijna dagelijks wordt er in mijn huishouden één uit zijn Albert Heijn-hoesje gesneden. Vreemd dat je helemaal naar het theater moet om erachter te komen dat je dit in plastic verpakte kasproduct kan ruiken.

Meestal valt er in het theater niet veel te ruiken. In de zaal snuif je hoogstens het parfum van je buurvrouw op, of walmt er een knoflookgeur langs van iemand op een rij achter je. Wie vooraan...