dieren

Ook jij martelt je konijn

Amarens Eggeraat
Gepijnigd snoetje. Foto: Ashraful Arefin/REX Shutterstock/HH

Zonder het te weten doen we onze konijnen ondraaglijk pijn. Met liefde.

In de nasleep van Pasen kwam het nieuws dat tienduizenden huiskonijnen in Nederland diep ongelukkig zijn. De meeste mensen houden namelijk maar één konijn, terwijl het eigenlijk hyper sociale groepsdieren zijn. Al zet je het beest in een prachtig hok met twee verdiepingen, een houten hooiruif en een ergonomische drinkfles: zolang een konijn zonder andere konijnen is, lijdt het ontzettend.

Het zal veel mensen pijn hebben gedaan om te lezen dat ze hun konijn onbewust zo tekortgedaan hebben. De gedachte aan een ongelukkig konijn is gruwelijk, laat staan het besef dat jij verantwoordelijk bent voor de misère van het beestje. Konijnen lijken ontworpen om vertedering op te roepen, met hun lange zachte oren en hun zachtroze neusjes. Alleen al het woord ‘konijn’ kun je bijna aaien. Nu blijkt dat ze zelfs op een overbevolkte pelsboerderij beter af waren geweest dan op onze kinderkamers, waar ze ondanks...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials