Het gaat slecht met Circus Renz – en dat komt door clowns.

Ergens ben ik wel een beetje aangedaan door het nieuws dat het zo slecht gaat met Circus Renz, want ik heb er een paar goede herinneringen aan. De geel-rode circustent ontvouwde zich elk jaar op het parkeerterrein achter mijn basisschool, en dat was altijd een spannende tijd. In de pauzes verzamelden we ons aan de rand van het schoolplein om verwachtingsvol naar de mottige lama te staren die achter de tent aan een paal stond gebonden. Yoerie uit groep zeven zei namelijk dat hij een keer gezien had hoe het beest in een woedende bui een dikke klodder speeksel in het gezicht van een ongelukkige verzorger had gespuugd. Ik heb dat helaas nooit meegemaakt, maar het urenlang observeren van een stoïcijns grazende lama was in mijn jeugd ook al topvermaak.

Het komt voor niemand als een verrassing dat het zo slecht gaat met het circus. Voor elk hondje dat onhandig door een hoepel hopst zijn er een honderd skateboardende...