Keizer houdt te allen tijden het hoofd koel

Jeroen Vullings
Augustus is een superieure halfgod die volledig vat heeft op zijn bestaan. Doordat hij menselijke emoties overstijgt blijft de keizer zelf op afstand in Williams’ roman. Dit maakt het verhaal niet meeslepend maar wel interessant.

Verwonderlijk aan John Williams’ vierde en laatste roman Augustus (1972) is de genreaanduiding: roman. Akkoord, het is historische fictie, een caleidoscopische waaier bestaande uit brieven, memoires, getuigenissen, dagboeken, senaatsverordeningen, reisverslagen – het meeste daarvan gefingeerd. Tezamen wordt zo, rond zijn bekende levens-, wapen- en bestuursfeiten, een verzonnen biografie opgetrokken van Julius Caesars geadopteerde zoon die de eerste Romeinse keizer werd. We volgen Octavius vanaf het moment dat hij na de moord op zijn oom zijn bestemming zag en aan de macht kwam, en we nemen na veertig jaar regeren als imperator Augustus (63 v.Chr. – 14 n.Chr.) afscheid van hem.

Augustus ontrafelt het mysterieuze karakter van de bleke jongen die...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie