Cultuurgids | Kunst

Keith Haring hangt weer in het Stedelijk

Yuki Kho
Keith Haring, 'Velum', 1986.

Keith Harings grote doek ‘Velum’ is terug in het Stedelijk. Op de plek waar het dertig jaar geleden ook hing.

De grote tentoonstelling die Keith Haring in 1986 in het Stedelijk Museum kreeg, was voor hem een mijlpaal. Nooit eerder was in Europa zoveel werk van hem getoond. Speciaal voor de expositie ging hij met de jonge Jasper Krabbé de straat op om het museumdepot van het Stedelijk te beschilderen. Het waren de hoogtijdagen van street-art en het was een van de eerste keren dat graffitikunstenaars de overstap van de straat naar het museum mocht maken.

Haring stond erop om bij die tentoonstelling niet alleen bestaand werk op te hangen, maar ook wat nieuws te maken, ter plekke. Het publiek kon zien hoe hij het werk vorm voor vorm opbouwde, half in trance, met hiphopbeats op de achtergrond. Uiteindelijk zou dit ‘velum’, een groot doek, boven de monumentale trap worden opgehangen.

Nu, dertig jaar later, keert Haring terug – althans het velum. Vanaf 8 oktober hangt het...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials