Ze bewees ‘vriendendiensten’ aan drugsverdachten. Vandaag werd de Maarssense oud-fractievoorzitter Kathalijne de Kruif (VVD) veroordeeld voor witwassen. Zes maanden cel, 240 uur taakstraf. Hoe kon het zover komen?

Dit stuk stond op 30 januari 2016 in de papieren Vrij Nederland.

‘Luister, ik ga het één keer zeggen, vandaag zie ik jou. Als ik jou vandaag niet zie, stomp ik je kankerkop eraf, snap je? lk word niet meer aan het lijntje gehouden, klaar is klaar, en dan mag je achter in een politieautootje zitten, heb ik helemaal kankerschijt aan en nou ophouden en anders rij ik naar je huis toe en sloop ik je hele kankerhuis. Begrijp je dat of niet?’

Het is een Holleederiaanse monoloog die de verdachte Petie T. op 26 september 2014 via de telefoon afsteekt tegen zijn Amsterdamse zakenrelatie Dennis. De dreiging ligt er duimendik bovenop. Al helemaal als je het uitgeschreven tapgesprek leest en daarbij het mugshot van de verdachte ziet: een kaalgeschoren schedel, waaronder...