Duurzaamheid

Een journalist krijgt Shell niet duurzaam. Dan maar aandeelhouder

Map Oberndorff& Jaco Alberts
Van Baal. Foto: Adrie Mouthaan
Bij Shell moet het roer drastisch om. Als het even kan door toedoen van oud-journalist Mark van Baal. Met zijn actiegroep Follow This verzamelde hij voldoende aandelen om inspraak te krijgen bij de oliereus.

Tegen het eind van het gesprek springt Mark van Baal ineens op. ‘Sorry, ik moet echt even onderbreken,’ zegt hij en hij beent recht door het Amsterdamse restaurant Dauphine op een man af. Het blijkt Umberto Tan – casual gekleed, baseballpetje over zijn ogen getrokken. ‘Hi Umberto!,’ roept Van Baal joviaal, alsof de twee elkaar al jaren kennen. Er volgt een kort gesprek, waarbij de presentator van RTL Late Night niet bijster geïnteresseerd oogt.

Het is de perfecte illustratie van wat Van Baal ons een half uur eerder vertelde: ‘Wel grappig,’ constateerde hij toen: ‘Ik wist niet dat ik het in me had, maar ik blijk toch wel een netwerker te zijn. Ik stap gewoon op mensen af, ook al zitten ze niet op me te wachten.’

Oud-journalist Van Baal heeft namelijk een...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials