Bij Shell moet het roer drastisch om. Als het even kan door toedoen van oud-journalist Mark van Baal. Met zijn actiegroep Follow This verzamelde hij voldoende aandelen om inspraak te krijgen bij de oliereus.

Tegen het eind van het gesprek springt Mark van Baal ineens op. ‘Sorry, ik moet echt even onderbreken,’ zegt hij en hij beent recht door het Amsterdamse restaurant Dauphine op een man af. Het blijkt Umberto Tan – casual gekleed, baseballpetje over zijn ogen getrokken. ‘Hi Umberto!,’ roept Van Baal joviaal, alsof de twee elkaar al jaren kennen. Er volgt een kort gesprek, waarbij de presentator van RTL Late Night niet bijster geïnteresseerd oogt.

Het is de perfecte illustratie van wat Van Baal ons een half uur eerder vertelde: ‘Wel grappig,’ constateerde hij toen: ‘Ik wist niet dat ik het in me had, maar ik blijk toch wel een netwerker te zijn. Ik stap gewoon op mensen af, ook al zitten ze niet op me te wachten.’

Oud-journalist Van Baal heeft namelijk een...